Monday, September 14, 2009

Pvc Vs Copper Freezing

Japana dolĉaĵo

El Vikipedio

Tradiciaj japanaj dolĉaĵoj

Tradiciaj japanaj dolĉaĵoj ( japane : 和菓子, wagashi ) estas produktitaj el naturaj plantaj ingrediencoj. La vorto wagashi signifas japana dolĉaĵo: wa (和), japana, kaj gashi (菓子), dolĉaĵo. La nomo de klasikaj wagashi estas kutime nomo de natura belaĵo aŭ vorto el klasika belarto . Dolĉaĵoj faritaj el aliaj ingrediencoj aŭ devenaj el Okinavo , Ĉinio , Usono Eŭropo ne estas nomitaj wagashi , sed ekzemple Yogashi (洋菓子).

Enhavo

[ kaŝi ]

[ redakti ] Ingrediencoj

Japanaj dolĉaĵoj estas faritaj nur el naturaj plantaj ingrediencoj, baze el

[ redakti ] Gustumado

Oni manĝas japanajn dolĉaĵojn dum la japana teceremonio , ĉar la amara gusto de la verda matcha -teo estas mildigita de la dolĉa gusto de la japanaj dolĉaĵoj.

Gustumo de japanaj dolĉaĵoj estas tuta arto kaj plezuro al la kvin sensoj de la homo:

[ redakti ] Historio

[ redakti ] Ĵomon-epoko

En malnova Japanio homoj ŝajne manĝis fruktojn kaj nuksojn kiel dolĉaĵojn aldone al cerealoj kiel rizo , tritiko kaj milio . Arkeologia elfosaĵo el la Ĵomon-epoko montris kuiritajn kuketojn faritajn el kaŝtanfaruno .

Laŭ Kojiki , imperiestro Suinin postulis de Tajima-mori venigi tokijiku-no-kagu-no-konomi (登岐士玖能迦玖能木實, speco de oranĝo) el la eterna lando . Ĉirkaŭ 10 jarojn poste, kiam li portis ilin al Japanio, Suinin jam mortis. Li plendadis, ĉar li ne povis realigi sian mision kaj memmortigis sin. [1] Tradicie, Tajima-mori estas konsiderata kami (spirito), sankta patrono de dolĉaĵistoj.

Antaŭ la enkonduko de sukero dum la 16-a jarcento japanaj dolĉaĵoj estis dolĉigitaj per Mizuame , Suikazura aŭ freŝaj aŭ sekigitaj fruktoj . Taglibroj kaj notoj ekde la Ĵomon-epoko montras kiom alte oni estimis sekigitajn fruktojn, kiel kaki-fruktojn sekvinberojn de sovaĝaj vitoj . Ankoraŭ hodiaŭ la dolĉeco de la sekigita kaki-frukto estas gvidilo por la atinginda dolĉeco de japanaj dolĉaĵoj.

[ redakti ] Edo-epoko

Dum la Edo-epoko produktado de kansukero disvastiĝis en Okinavo kaj malaltkvalita bruna sukero kiel ankaŭ altrafinita blanka sukero disponebliĝis ĉie. Speciala sukero, wasanbon estas produktata de tiam kaj daŭre utilas al nura fabrikado de japanaj dolĉaĵoj. Inter samurajoj japanaj dolĉaĵoj estis kutima kaj ŝatata donaco (kiel hodiaŭ ekzemple botelo da vino).

[ redakti ] Nuntempe

Japanaj dolĉaĵoj

Japanaj dolĉaĵoj estas servitaj dum japana teceremonio . Prezento de bona sezona dolĉaĵo montras bonan tradician edukadon. Japanaj dolĉaĵoj estas ankaŭ ŝatata memoraĵo, kiun oni hejmenportas post turismado aŭ vizito de sanktejo.

[ redakti ] Kategorioj

Distingeblas kvar kategorioj de japanaj dolĉaĵoj:

[ redakti ] Specoj

Yokan

[ redakti ] Eksteraj ligiloj

Referencoj

  1. ↑ Chamberlain, B.H. ( 1882 - 1919 ) The Kojiki - translated by Basil Hall Chamberlain Public Domain (Published before copyright) : SECT. LXXIV.--EMPEROR SUI-NIN .

0 comments:

Post a Comment